Kötelező gépjármű felelősségbiztosítás KGFB – Amit tudni kell róla

febr 8, 2021 Biztosítás blog

A kötelező gépjármű biztosítás célja, hogy a gépjárművel okozott károk – a károkozó fizetőképességétől függetlenül – megtérüljenek. Minden magyarországi telephelyű gépjármű üzembentartója köteles a gépjármű üzemeltetése során okozott károk fedezetére felelősségbiztosítási szerződést kötni, és a szerződést folyamatos díjfizetéssel hatályban tartani. A biztosítás megkötése nemcsak az üzembentartó, hanem a biztosító számára is kötelező, a saját díjszabásának megfelelő ajánlat tekintetében.

Mit fedez a kötelező gépjármű biztosítás?

A 2009. évi LXII. törvény szerint, egy biztosítási esemény vonatkozásában a károsultak számától függetlenül a biztosító dologi károk esetén káreseményenként 500 millió Ft összeghatárig, személyi sérülés miatti károk esetén káreseményenként 1600 millió Ft összeghatárig köteles helytállni.

Ki köteles GFB szerződést kötni?

Kötelező felelősségbiztosításnál a szerződő a gépjármű Magyar Köztársaság által kibocsátott forgalmi engedélyébe bejegyzett üzembentartója, ennek hiányában a gépjármű tulajdonosa.

A gépjármű bérlője, használója viszont nem lehet szerződő, még abban az esetben sem, ha a bérleti, haszonbérleti, használati, stb. szerződésben azt határozták meg, hogy a felelősségbiztosítási szerződés kötésének kötelezettsége a bérlőt, használót terheli. A bérlet, haszonbérlet vagy kölcsönszerződés, ugyanis nem eredményez az üzembentartó személyében bekövetkező változást.

Milyen gépjárműre kell a kötelező felelősségbiztosítás?

Személygépjárműre, tehergépjárműre, motorkerékpárra, segédmotoros kerékpárra, quadra, utánfutóra, lakókocsira, motorkerékpár utánfutóra, könnyű pótkocsira, nehéz pótkocsira, vontatóra, mezőgazdasági vontatóra, lassú járműre, buszra, trolibuszra, munkagépre, pótkocsikra, félpótkocsikra, a forgalmi rendszámmal ellátott lassú járművekre.

A szerződéskötés feltételei

Ha Ön kötelező gépjármű felelősségbiztosítást szeretne kötni, ajánlattal kell fordulnia a biztosítóhoz, mely ajánlatot a biztosító nem utasíthatja el. Az ajánlat-elfogadási kötelezettség független a gépjármű korától, műszaki állapotától (a gépjármű forgalomra való alkalmasságának megítélése az erre jogosított hatóság feladata), az üzembentartó személyétől.

Hol véd minket a kötelező gépjármű biztosítás?

A szerződés területi hatálya az Európai Gazdásági Térség és Svájc területe, valamint a nemzetközi zöldkártya rendszer azon országainak területére terjed ki, amelyek nemzeti irodájával a magyar Nemzeti Iroda megállapodást kötött. A nemzetközi megállapodásban résztvevő országok listáját a PSZÁF teszi közzé, de megtekintheti az oldalunkon is.

A kgfb biztosítás időtartama

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás alapesetben határozatlan tartamú. A biztosítási év a szerződés megkötésétől számított egy év. Határozott időtartamú szerződés megkötésére meghatározott esetekben kerülhet sor. Ilyen pl.: “P” (próba), “V” (vám), “Z” (magyar határig érvényes) és “E” (érvényes magyar rendszámmal nem rendelkező) rendszámmal ellátott járművek, illetőleg azok a forgalomból kivont járművek, amelyek csak útvonalengedéllyel közlekedhetnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük